Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

Lapua-ketjut mukana ergonomian kehittämisen hankkeessaLapua-ketjut mukana ergonomian kehittämisen hankkeessa

Kuluneen syksyn aikana tuotannossamme on toteutettu uutta teknologiaa soveltavaa ergonomiatutkimusta. Tutkimus liittyy Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun tuottamaan TATTI - Teknologian avulla työ tuottavaksi -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on ergonomian ja työhyvinvoinnin parantaminen alueen mikro- ja PK-yrityksissä, sekä kehittää uudenlaisia ratkaisuja työn kuormitustekijöiden havaitsemiseen ja todentamiseen.

Tutkimukseen valittiin meiltä mm. käsikokoonpanon ja robottihitsauksen työpisteet, joiden arvioitiin olevan kaikkein eniten fyysistä kuormitusta aiheuttavat.

Kuormituksen mittaamiseksi työtekijät pukivat päälle kiihtyvyysanturein liikettä mittaavan laitteiston, jonka keinoin henkilön liikkeet ja voimankäyttö saadaan tallennettua kolmiulotteiseen malliin. Mallin avulla tuotetaan kuormittavuusanalyysi ja suositukset työpistekohtaisista kehitystoimista ergonomian parantamiseksi.

Vaikka hanke on vielä kesken, eikä kaikkia mittauksiakaan ole vielä tehty, olemme jälleen kerran todenneet oppilaitosyhteistyön erittäin merkittäväksi kanavaksi toiminnan kehittämisessä. Ei pelkästään lopputulosten takia, vaan myös hankkeiden synnyttämien uusien näkökulmien ja keskustelun ansiosta.

 

Lue lisää Tatti-hankkeesta Seamkin verkkosivuilta: https://www.seamk.fi/yrityksille/tki-projektit/tatti-teknologian-avulla-tyo-tuottavaksi/

 

Valokuvissa näkyy mobiiliaplikaatioon tuotettu live-näkymä työntekijän raajojen kuormituksesta, sekä ketjun kokoonpanoa anturit päällepuettuna.


Takaisin uutisiin

Valitse kestävin

KYSYTTÄVÄÄ KETJUISTA?

Soita +358 (0)6 435 1200