Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

Lapua-ketjujen juhlavuosi täynnä uudistuksiaLapua-ketjujen juhlavuosi täynnä uudistuksia

Lapua-ketjujen juhlavuosi täynnä uudistuksia

 

Pohjoismaiden johtava kuljetinketjujen valmistaja Lapua-ketjut Oy täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Lapuan Patruunatehtaalta sotakorvaustuotannosta alkanut toiminta on hioutunut vuosien saatossa huippumodernin ketjuteknologian tyyssijaksi.

 

– Suurimmat kasvuharppaukset on tehty viimeisen 15 vuoden aikana, jolloin yritys on ollut yksityisessä omistuksessa. Laitekantaa on modernisoitu, teknologisia tuoteinnovaatioita kehitetty ja toimintatapoja tehostettu, Lapua-ketjut Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Luoma kertoo.

 

Lapua-ketjuilla on vankka jalansija Pohjoismaissa, mutta vientiä on kasvatettu myös Baltian maihin, Venäjälle ja Ruotsiin. Etenkin Venäjän kauppaan on panostettu, ja se on lähtenyt hyvin vetämään. Yhtenä syynä ulkomaankaupan kasvuun on jälleenmyyjäverkoston kehittäminen.

 

– Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta kyllä läsnäolo maissa ja siten parempi asiakkaiden palvelu ovat ulkomaankaupan avaintekijöitä, Luoma lisää.

 

Kotimaan kaupan kasvua siivittää puolestaan sellu- ja sahateollisuuden hyvät näkymät.

 

 

Konekannan jatkuva uudistaminen kannattaa

 

Lapua-ketjujen investointitahti on ollut nopeaa viimeisten vuosien aikana, vuositasolla noin 8–12 % liikevaihdosta. Vaikka tuotannon avainkoneet ovatkin kunnossa, kehitettävää löytyy aina.

 

Uusimmat hankinnat ovat ketjujen kokoonpanolinjoille asennetut lasermerkkauskoneet, joiden ansiosta tuotteiden jäljitettävyys paranee huomattavasti. Ketjuihin voidaan nyt valmistajan lisäksi merkitä tarkemmat valmistuksen yksilöintitiedot jäljittämistä varten.

 

– Tiettävästi kenelläkään muulla ketjuvalmistajalla ei ole vielä käytössä tällaista jäljitysmerkintää, joka tarjoaa tietoa tuotteen alkuperästä. Se on myös yksi tae laadusta, Luoma toteaa.

 

Kasvava tuotanto tarvitsee myös lisää tilaa, ja siksi piha-aluetta laajennetaan muutamalla tuhannella neliömetrillä. Laajennuksen myötä saadaan lisää varastotilaa ja rekkaliikenteen turvallisuus paranee.

 

– Läpivirtaava tavaraliikenne parantaa tehdasalueen logistiikkaa merkittävästi, mikä lisää kaikkien talossa asioivien ja toimivien turvallisuutta sekä parantaa materiaalin käsittelyn tehokkuutta, sanoo Luoma.

 

 

Tehokkuus paremmaksi ilman suuria rahallisia panostuksia

 

Lapua-ketjuilla on panostettu etenkin työn tehostamiseen toimintatapoja muuttamalla. Työvaiheita on videoitu ja etsitty niistä yhdessä työntekijöiden kanssa parannettavia kohtia. Aloitetoiminta on työntekijöiden keskuudessa aktiivista, mikä on lisännyt työn mielekkyyttä. Lean-järjestelmän käyttöönotto on Tuomas Luoman mukaan parantanut toiminnan tehokkuutta ilman suurempia rahallisia panostuksia.

 

– Haluamme olla haluttu työpaikka. Siksi olemme ottaneet työntekijämme mukaan kehittämään toimintatapojamme. Työntekijät ovat omien tehtäviensä asiantuntijoita, joten heillä tulee olla valta myös kehittää niitä. Ilman tämänkaltaisia konkreettisia toimia henkilöstön arvostus jää helposti vain juhlapuheisiin, kertoo Luoma.

 

Henkilöstö on tehnyt uusia aloitteita viimeisen vuodan aikana yli 60 kappaletta, joista iso osa on jo viety käytäntöön. Aloitteita käsittelee henkilöstöstä koottu ryhmä, eikä pelkästään esimiehet tai johto.

 

Myös henkilöstön koulutuksien kehittäminen ja osaamisen monipuolistaminen ovat tuoneet tulosta.

 

– Kun työntekijämme osaavat tehdä eri työvaiheita, voivat he helposti siirtyä koneelta toiselle. Näin olemme saaneet pienennettyä kausivaihteluiden vaikutusta tuotantoon, Luoma huomauttaa.

 

Yrityksen 70-vuotisjuhlia sekä Luoman perheen omistuksen 15-vuotisjuhlia vietetään syyskuun lopussa yhdessä työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

 

 


Takaisin uutisiin

Valitse kestävin

KYSYTTÄVÄÄ KETJUISTA?

Soita +358 (0)6 435 1200