Etusivu » Ajankohtaista

Ajankohtaista

Juha Rantasalo eläköityi ketjutehtaalta 47 vuoden työuran jälkeenJuha Rantasalo eläköityi ketjutehtaalta 47 vuoden työuran jälkeen

Kuvassa Juha tutuksi käyneen hionnan työpisteellä.

 

 

Ennätyspitkän työuran ketjutehtaalla tehnyt Juha Rantasalo jäi kesällä ansaituille eläkepäiville. Juha aloitti työt silloisella Lapuan patruunatehtaalla vuonna -74 suoraan ammattikoulun penkiltä. Työtehtäviä vuosien varrelle mahtui useita alkaen kärki- ja manuaalisorveilta ja jatkuen ketjun osien valmistukseen. Kaikista tutuimmaksi tuli kuitenkin hionta, johon hän erikoistui alkaen jo 80-luvulta jatkuen näihin päiviin saakka. Hionnassa Juha teki lähinnä alihankintaan meneviä osia esim. Valmetille sekä ketju- ja patruunatehtaan työkalujen huoltoa. Hionnassa korostui patruunoiden valmistuksesta myös kuljetinketjujen osiin periytyneet erittäin tarkat toleranssit, jotka tarkoittivat työkaluissakin jopa sadasosa millien tarkkuutta. Alussa näihin oli päästävä manuaalisorveilla, mutta myöhemmin 90-luvulla työtä helpottamaan saatiin automaattiset CNC-hiomakoneet.

 

Vuosikymmenien pituiseen työuraan on mahtunut monenlaista ja Juhan mukaan mieleenpainuvimpia on valitettava tapahtuma, eli Patruunatehtaan räjähdys heti työuran alkuvuosina. Tämä koko kaupunkia ja maata aikanaan syvästi koskettanut ikävä tapahtuma on ollut osa monen ”Paukkulaisen” elämää ja silloin hiomossa työvuorossa ollut Juhakin tämän hyvin muistaa. Suurimpia muutoksia Juhan työuralla on ollut Ketjutehtaan eriyttäminen Patruunatehtaasta vuonna -02. Tällöin iso osa vanhoista Paukkulaisista siirtyi silloin perustettuun Lapua-ketjujen alaisuuteen ja samalla valtio-omisteisesta yhtiöstä perheyrityksen alle. Muutos oli varsinkin henkisesti iso, vaikka monen työtehtävät jatkuivat aivan ennallaan. Juhan mukaan monen alkuun jännittämä muutos oli kuitenkin loppujen lopuksi hyvä asia ja vienyt pitkällä aikajänteellä Ketjutehdasta paljon eteenpäin uudistuksien myötä sekä tehnyt siitä pidetyn ja modernin työpaikan.

 

Pitkään uraan samalla työpaikalla on vaikuttanut Juhan mukaan viihtyvyys, mukavat työkaverit ja työpaikan hyvä yhteishenki. Patruunatehdas oli myös alusta alkaen erittäin arvostettu työpaikka ja varma työnantaja, joka tunnettiin ympäri Suomea jo sotien aikaan. Tämä on näkynyt Ketjutehtaallakin monen pitkän työuran muodossa ja viime vuosien aikana onkin jäänyt eläkkeelle useita yli 40 vuotta putkeen talossa työskennelleitä.

 

Eläkepäiville Juha on suunnitellut kiireettömiä kalastusreissuja ja kauniina kesäpäivänä hänet voi nähdä vaikka Suzuki Intruderin satulassa. Vanhoille työkavereille hän haluaa toivottaa hyvää jatkoa ja Ketjutehtaalle menestystä sekä paljon töitä ja kasvua tulevaisuudessakin.

 

Lapua-ketjut puolestaan kiittää Juhaa ja toivottaa mukavia ja rentoja eläkepäiviä!


Takaisin uutisiin

Valitse kestävin

KYSYTTÄVÄÄ KETJUISTA?

Soita +358 (0)6 435 1200